TOP
Nieuws

De zomer van Isabelle Paz Soldan

De zomer is begonnen! Mijn zomer bestaat altijd uit fijne boeken, lekkere cocktails en als het even kan een citytripje. Maar hoe ziet de zomer van auteurs eruit? We vroegen een aantal auteurs om ons te vertellen over hun favoriete zomer ooit of hun meest ideale zomer te beschrijven. Vandaag deelt Isabelle Paz Soldan als eerste haar favoriete zomer ooit.

Tijdens mijn studie volgde ik samen met twee studievriendinnen, Marije en Ellen, een tiendaagse cursus in Athene over het erfgoed van die stad. Die tiendaagse cursus op locatie bleek intensiever dan gedacht. Soms zaten we nog in het holst van de nacht in de prachtige bibliotheek van het Nederlands Instituut om onze opdrachten af te ronden, om dan de volgende morgen met wallen onder onze ogen een presentatie te geven bovenop de Akropolis.

Heel af en toe hadden we een vrije middag die we dan in een park spendeerden, waar we genoten van een lekkere Griekse salade met feta, maar meestal zaten we te knikkebollen in het busje dat ons naar een klooster net buiten de stad bracht of naar het hypermoderne Olympisch Stadion dat er verlaten bij stond.

Athene is een gezellige stad met allerlei barretjes en restaurantjes en de mensen zijn vriendelijk en gastvrij. De stad is ook de hemel voor iedere archeoloog, maar we ondervonden dat de bewoners minder op hadden met dat aspect. Natuurlijk zijn ze trots op hun geschiedenis, maar wanneer ze een leuk parkje wensen staan die gretige archeologen er al klaar met hun schop. Uiteraard vinden ze dan een tempel of iets anders unieks en kunnen ze het parkje op je buik schrijven.

Hoe diep die nijd ten opzichte van de archeologen was, ondervonden we aan den lijve. Op een avond namen we in een gyrosrestaurant plaats aan de bar voor een snelle hap. Een Griekse man kwam naar ons toe om gezellig een babbeltje te maken, maar toen hij vroeg naar wat wij in Athene deden en wij hem vertelden dat we archeologen waren, vertrok hij zonder nog maar een woord te zeggen! We hebben er heel hard om kunnen lachen.

De tijd vloog, maar we hadden nog een paar extra dagen voor een reis naar keuze . We namen de boot naar het eiland Aegina en zouden wel zien waar we strandden, want we waren heel wat van plan! We zijn helaas nooit verder gekomen dan dat eiland. Vermoeid rolden we uit bed, om onze slaapsessie voort te zetten op het mooie strand met dat helderblauwe water. En dat was prima, want het was precies wat we nodig hadden. Aan het einde van de middag zetten we onze geteisterde voeten in beweging om een tempel te bezoeken, maar dat was dan ook alles wat we deden.

Pas op onze allerlaatste avond hadden we eindelijk weer wat energie. We brachten onze nacht door in een jeugdhostel in Athene. Een groep backpackers nodigde ons uit voor een dakterrasfeest en we hadden daar de tijd van ons leven.

Terugblikkend was dit een van de leukste reizen uit mijn studententijd. Volgend jaar ben ik van plan om terug te gaan naar Athene en dan ga ik incognito. Ik zal mezelf niet langer voorstellen als archeoloog, maar als auteur en hopelijk zal daar niemand voor weglopen!


Liefde en ananas – Isabelle Paz Soldan

Liefde en ananas gaat over Anna. Ze is net dertig, maar is bepaald nog niet waar ze wil zijn. Ze is al jaren niet verliefd geweest, woont in een studentenflat en kan op haar werk niet doorgroeien. Via dat werk ontmoet ze wél een aantal leuke mannen. Tenminste, dat denkt ze, want ze ontdekt helaas al snel dat er telkens weer wat mis mee is. Of is er is soms iets mis met háár? Isabelle Paz Soldan schrijft in Liefde en ananas grappig en herkenbaar over het leven van een single dertiger.

«

»