TOP
Nieuws

De zomer van Marina Folkers

De zomer is begonnen! Mijn zomer bestaat altijd uit fijne boeken, lekkere cocktails en als het even kan een citytripje. Maar hoe ziet de zomer van auteurs eruit? We vroegen een aantal auteurs om ons te vertellen over hun favoriete zomer ooit of hun meest ideale zomer te beschrijven. Vandaag vertelt Marina Folkers over haar fijne zomers in Frankrijk die ze zo koestert.

Zomer voor mij betekent tegenwoordig rustig aandoen. Uitslapen, leuke dingen doen. Er was een tijd dat de zomer voor mij hard werken betekende, met werkweken van soms wel 80 uur. En ik moet erbij zeggen: dat waren geweldige weken.

Jarenlang bracht ik de zomermaanden door op een camping in Zuid-Frankrijk. In de Ardèche. Het begon met hier en daar een klusje doen tijdens mijn vakanties met mijn ouders, maar later ging ik er echt heen om te werken. Eerst nog met mijn zusje, later alleen en nog weer later met mijn man. Uiteindelijk zijn we zelfs geëmigreerd naar Frankrijk, om er te wonen en te werken. Inmiddels zijn we weer terug in Nederland, maar dat terzijde.

Het werk vond ik fantastisch. Ik heb er van alles gedaan: sanitair, op de receptie werken, barwerk, tolk zijn, serveren in het restaurant. En eigenlijk was alles leuk. Alhoewel, dat sanitair was alleen de eerste twee of drie jaar leuk. Daarna had ik dát wel gezien. Lange dagen, korte nachten. Soms zelfs geen nachten. Dan gingen we ’s nachts uit om in de vroege uurtjes meteen door te gaan met het werk. Niet zo verwonderlijk dat ik in de middag bij het zwembad weleens in slaap viel…

Prachtig weer, mooie omgeving, mensen in een vakantiestemming. In mijn vrije tijd was ik veel in het zwembad te zien of ik ontdekte de omgeving en ik maakte nieuwe vrienden. Het was soms echt heel zwaar werk en er gebeurden ook minder leuke dingen, maar het had tegelijkertijd iets magisch wat iedere keer een boost gaf om door te gaan en om ieder jaar weer terug te komen. Ik denk dat ik verslaafd was 😊

Tijdens het schrijven van Meer dan ooit heb ik er uiteraard veel aan teruggedacht. Een deel van mijn ervaringen op die camping heb ik in deze feelgoodroman verwerkt. Soms een beetje anders dan de werkelijkheid, omdat je dat nu eenmaal kunt doen als auteur 😉

De sfeer kan ik zo oproepen en dan zou ik meteen wel weer die kant op willen… De droom om daar te zijn en te werken sluimert, ondanks alles, nog steeds in mij!


Meer dan ooit – Marina Folkers

Marina Folkers neemt je in Meer dan ooit mee naar Frankrijk. Enige tijd na de dood van haar man doet Lucie een schokkende ontdekking. Ze neemt ontslag en gaat impulsief naar Frankrijk, op zoek naar haar oude liefde David. Maar David zit helemaal niet op haar te wachten. Na het succes van Marina Folkers’ roman Onder de sterren van Montpellier, die zich ook afspeelde in Frankrijk, is Meer dan ooit weer een heerlijke feelgoodroman van Nederlandse bodem.

«

»