TOP
Nieuws

De zomer van Saskia M.N. Oudshoorn

De zomer is loopt alweer op z’n einde! Mijn zomer bestaat altijd uit fijne boeken, lekkere cocktails en als het even kan een citytripje. Maar hoe ziet de zomer van auteurs eruit? We vroegen een aantal auteurs om ons te vertellen over hun favoriete zomer ooit of hun meest ideale zomer te beschrijven. Vandaag vertelt Saskia M.N. Oudshoorn over haar zomers in ’s Gravenzande.

Ik ben een Boogschutter en ze zeggen dat Boogschutters avontuurlijk en reislustig zijn. Nu heb ik heel mooie herinneringen aan verre reizen die ik gemaakt heb zoals naar Mexico, de Dominicaanse Republiek, Kaapverdië, Amerika en minder lang geleden: een geweldige cruise die ons langs fantastische plekken in de Caribische Zee bracht, maar ik moet ook bekennen dat ik wel altijd een paar dagen moet acclimatiseren op een vreemde plek en in een vreemd bed. Ik ben iemand die graag de controle houdt, en als je aan de andere kant van de wereld zit, ben je niet zomaar thuis als er iets gebeurt: dat vind ik dan wel spannend. In die zin zijn de zomers waar ik mijn jeugd heb doorgebracht, de perfecte zomers: in een huisje op een camping in ’s Gravenzande, gelijk achter de duinen, vlakbij de Noordzee en het strand. 

Mijn ouders zaten in het bestuur van de kampeervereniging en organiseerden bingo avonden en fancy fairs. Ieder jaar liepen we in de zomervakantie de Avondvierdaagse in Hoek van Holland. Dan stond er bij ons op de camping die hele week een grote feesttent en werd er iedere avond iets georganiseerd, met als hoogtepunt een feestavond met een artiest op de zaterdagavond. Ook gingen we in ‘de grote vakantie’ op ‘jeugdreis’: een dag met alle kinderen van de camping in een touringcar naar een pretpark of bv Jeugdland in Ahoy. Omdat een kind destijds veel minder van dat soort uitjes en dingen had, maakte zo’n happening ook veel meer indruk dan dat het nu maakt, denk ik weleens. 

Toen ik klein was, speelde we in het ‘laantje’ en moest ik thuis zijn als de lantarenpalen gingen branden. We deden verstoppertje en simpele spelletjes als elkaars fles die gevuld was met water met de bal om proberen te gooien. Natuurlijk gingen we vaak naar het strand, zwemmen in de zee en stiekem naar blote mensen op het aangrenzende naaktstrand kijken. Toen ik ouder werd, ging ik met vriendinnen de disco’s af op de campings in de buurt. 

Vaak gingen we ook in de weekenden naar de camping en in de zomervakantie zaten we er zes weken lang. Ik had daar een ‘verzorgpony’: Skerpla, een oude IJslander, waar ik de hele dag mee in de weer was . Mijn vader pendelde heen en weer naar zijn werk in Rotterdam. Mijn opa en oma hadden daar ook een huisje, net als mijn tante. Helaas is de camping nu zo goed als verdwenen. De eigenaar zwichtte voor het grote geld, de huisjes en caravans werden opgekocht en het is nu een dertien-in-een-dozijn vakantiepark met dure huurhuizen erop geworden. Het is heel erg jammer dat er steeds minder van die heerlijke, kneuterige plekken zijn waar kinderen zo onbezorgd en beschermd de mooiste herinneringen aan die eindeloze, heerlijke weken in de zomer kunnen maken. Het simpele leven, meer had en heb je eigenlijk niet nodig.

Mijn man zag een huisje dat altijd op één en dezelfde plek stond, niet zitten. Zijn ouders hadden een boot. Ik proefde aan dat bootleven en dat beviel ook prima. Die eigen boot kwam er, en wij brachten met onze kinderen de weekenden en de zomers op ons scheepje door. We zagen heel Nederland, kinderen (en wij) hebben niet veel nodig om gelukkig te zijn. Zand, water, zon: drie ingrediënten voor een perfecte zomer. 

Die boot hebben we nog en de kinderen gaan slechts heel af en toe mee, ze hebben hun eigen leven. Ik ben samen met de liefste weer terug naar waar het ooit begon: Zomers in Nederland, niet al te ver van huis, op het water en het liefst vlakbij het strand. Het simpele leven, de zilte lucht in mijn neus, het gekrijs van de meeuwen, het geluid van kabbelend water, dan weet ik: ik ben weer waar ik wezen moet, vlakbij waar ik het gelukkigst was en nu nog steeds ben. 


Foodtruck Fiësta – Saskia M.N. Oudshoorn

In het eerste deel van de serie Foodtruck Fiësta van Saskia M.N. Oudshoorn, ‘In de ijskast’, besluit Bertina – Tinus voor vrienden – dat ze een sabbatical van haar studie wil. Na de breuk met haar jeugdliefde Mats is ze gevlucht in het leren en ze is nu aan haar tweede studie bezig. Maar dat gaat allemaal in de ijskast als ze een foodtruck koopt op Marktplaats. Haar retro ijstruck geeft na een paar kilometer al de geest, en dan is het Mats die haar kan helpen met opknappen. Ongemakkelijk… In de ijskast is het sprankelende eerste deel van een nieuwe feelgoodserie die smaakt naar meer!

«

»