TOP
Nieuws

Behind the scenes met Sabrina #5 – Grote of kleine L

Yes! Daar is hij weer. De heerlijke behind the scenes gastblog van Sabrina van Uitgeverij De Fontein. Ze deelt onregelmatig haar verhalen met ons. Over haar liefde voor boeken, leuke en minder leuke kanten van haar werk en andere opvallende dingen die ze tegenkomt. Vandaag is het tijd voor de vijfde blog: Grote of kleine L!

Binnen uitgeverijen wordt vaak geschermd met de termen ‘commercieel’ en ‘literair’. Dat verschil is niet ontzettend zwart-wit, er zijn genoeg boeken die je aan beide kanten van die verzonnen scheidslijn kunt zetten (die noem je dan ‘upmarket’, lang leve de marketing), en het zegt niets over of een boek ‘goed’ of ‘slecht’ is. Het is meer een houvast, een handvat. Wat in mijn jeugd werd omschreven als het verschil tussen ‘literatuur’ en ‘lectuur’, tussen ‘Literatuur met een grote L’ en ‘gewoon, boeken’. Tussen wat op je lijst stond op de middelbare school en wat je zélf las als je naar de bieb was geweest, in mijn geval.

Literatuur is, in mijn ogen, het soort boek dat een de weg baant voor nieuwe onderwerpen om over na te denken. Het soort boek dat je uitdaagt na te denken over dingen waar je anders niet zomaar over nadenkt, waarbij je niet gewoon achterover kunt leunen, nee, deze boeken dagen je uit en halen je uit je comfortzone. Af en toe is het zeer plezierig de hersens eens te laten kraken, maar soms is dat helemaal niet waar je op zit te wachten.

Comfort read
Soms wil je ‘gewoon’ een boek. Een boek dat je meesleept naar een andere wereld, dat je haast onmerkbaar door de pagina’s sleurt op weg naar het einde, dat je doet huilen en lachen en even laat vergeten waar je in je dagelijkse leven mee bezig was. Een boek dat je misschien na een keer lezen al wegdoet omdat je weet wie het gedaan heeft of hoe het afloopt, of misschien op de plank laat staan om keer op keer naar terug te grijpen omdat je nou precies díé comfort read zoekt, een vertrouwd uitstapje naar een wereld die je zo goed kent maar waarin je tóch elke keer iets nieuws ontdekt.

Voor mijn werk ben ik meer op zoek naar boeken in die laatste categorie. Betekent dat dat ik alleen maar ‘veilige’ boeken zoek die nergens over gaan? Nee, natuurlijk niet! Literatuur-met-grote-L verzet de bakens, en de commerciële uitgeverijen veroveren vervolgens enthousiast de nieuw ontdekte ruimte. Zo is er de laatste tijd in de media aandacht voor kwesties rondom gender en identiteit. In de Literatuur-met-grote-L is dat onderwerp al aangesneden in klassiekers als Orlando van Virginia Woolf of Written on the Body van Jeanette Winterson, om een paar voorbeelden te noemen. Maar pas als zo’n thema echt ‘leeft’ in de wijdere wereld zul je dat terugzien in de boeken die verschijnen bij commerciële uitgeverijen. En zo kan het dat er bij De Fontein komend najaar titels verschijnen als Louis en Louise van Julie Cohen, Dochters van de samba van Frances De Pontes Peebles en De schaker en het meisje van Alex Reeve.

Maar of je nu iets als ‘Literatuur’ of als ‘literatuur’ bestempelt, wat we eigenlijk belangrijker vinden is dat het een góéd boek is. Dus de volgende keer dat iemand me vraagt wat ik nou eigenlijk uitgeef, is dat mijn antwoord: ‘gewoon, goede boeken’.

Groetjes,

Sabrina

 

Tip: Lees Samen van Julie Cohen! Zo mooi ♥

Cover Samen BW

«

»